Skip to content

Extra informatie voor- & na het zetten van een tatoeage

INFORMATIE

Nazorg
Veiligheid & Hygiëne
Veelgestelde vragen

Nazorg

Voor het beste resultaat en om een gezonde tattoo te houden. Zijn er enkele regels waar de drager zich aan moet houden.

Om er voor te zorgen dat u veilig een mooie tattoo krijgt, hanteren wij strenge normen op het gebied van hygiëne. Zo gebruiken wij voor iedere tattoo nieuwe, gesteriliseerde naalden, werken we met handschoenen en gebruiken verse verf.
Naleving van deze normen wordt regelmatig gecontroleerd door de V.W.A / KEURINGSDIENST VAN WAREN en de G.G.D.

Als uw tattoo gezet is moet u zelf ook nog het nodige doen:

  1. Laat het verband 2 uur zitten.
  2. Verwijder het verband en was de tattoo langdurig en goed met lauw water en een milde zeep.
  3. Droog de huid deppend.
  4. Breng nu een dunne laag zalf aan.
  5. Houdt de huid gedurende één week vettig. Als het gaat jeuken, niet gaan krabben.

Blijf een week lang uit de Sauna, de Jacuzzi en de zee. Draag geen wol over de tattoo en geef hem genoeg zuurstof. Luister niet naar de (zogenaamde) specialist die naast je zit op een barkruk. (!)

GEBRUIK ALLEEN UIERZALF OF VASELINE! 3X DAAGS DUN INSMEREN 1 WEEK LANG

Veiligheid & Hygiëne

Steriliteit en hygiëne zijn een absolute vereiste voor het verantwoord plaatsen van een tattoo of piercing. Wij van onze kant doen er dan ook alles aan om er voor te zorgen dat er 100% steriel gewerkt wordt en de vereiste hygiënerichtlijnen in acht genomen worden.

Wij werken enkel en alleen met goedgekeurde inkt en kleuren. Steriliseren gebeurt volledig automatisch met een voor en na vacuüm autoclave sterilisator, klasse b. De gesteriliseerde naalden worden enkel in jouw bijzijn uit hun verpakking gehaald en daarna in de machines gemonteerd en na eenmalig gebruik weer professioneel verwijderd en afgevoerd.

Werkvergunning Nederlandse Gemeentelijke en Geneeskundige Gezondheidsdienst (GG&GD;) Sinds 1 juni 2007 is een nieuwe hygiëne wetgeving van kracht. Het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid heeft hygiënerichtlijnen opgesteld waaraan tatoeëerders zich moeten houden. De GG&GD; en Voedsel Waren Autoriteit zijn het controlerend orgaan die een keer per 2 jaar de tattoo studio aan een grondige controle onderwerpen.

Tijdens deze controle houden gezondheidsinspecteurs toezicht terwijl er een tattoo en een piercing geplaatst worden bij een klant. Er wordt gekeken of de tattoo en piercing op een deskundige wijze geplaatst worden, en of de richtlijnen met betrekking tot hygiëne gerespecteerd worden. Verder wordt er gekeken naar de inrichting van de studio, de apparatuur, de werkwijze van de tatoeëerder en de reiniging (steriliseren). Tevens worden alle toestellen en interne hygiënereglementen aan een nauwkeurig onderzoek onderworpen.

Voor meer informatie verwijzen we je graag naar de website van het Landelijk Centrum Hygiëne, http://www.lchv.nl. Tattoo Shop Drunen is in het bezit van deze verplichte werkvergunning.

Wat mag je van ons verder op het vlak van hygiëne verwachten:

Alles wordt in jouw bijzijn klaargezet en -gemaakt: De naalden en buizen zijn voor jou individueel verpakt en gesteriliseerd; op het sterilisatiezakje zit een vlakje dat tijdens het steriliseren moet verkleuren. De buizen en naalden worden op en in de machine gemonteerd met handschoenen. Er wordt gebruik gemaakt van wegwerp materiaal, verfcupjes, scheermes en plastic zakjes. Deze plastic zakjes worden over alles gedaan wat tijdens het tatoeëren met de handschoenen aangeraakt wordt en niet gesteriliseerd of weggegooid kan worden, zoals spuitfles, clipcord, knop transformator, lamp en soms zelfs de machine.

Verfcups worden niet bijgevuld. Indien er meer inkt nodig is, worden er nieuwe verfcups gebruikt. Zalf (of vaseline) die gebruikt wordt, komt uit een eenpersoons verpakking. Wij zorgen er voor dat wij tijdens het tatoeëren geen andere zaken met onze handschoenen aanraken. Roken, drinken en eten zijn uiteraard om hygiënische redenen uit den boze. 

Na het tatoeëren wordt je nieuwe aanwinst verzorgd met zalf ( witte zuurvrije vaseline ) en verbonden met steriel gaas of een wondspray; deze zalf moet ook weer uit een eenpersoons verpakking komen. Na jou wordt alles weggegooid of grondig schoongemaakt met behulp van een desinfecterend middel. 

Waar moet je zelf op letten en aan denken:

Zorg dat je niet onder invloed bent van drank en/of drugs, dit maakt je bloed dunner. Je bloedt dus meer, waardoor het voor ons lastiger werken is. Bovendien zit je minder goed stil (ook doordat het meer pijn doet). Onder invloed wordt de “drempel” ook lager, waardoor je impulsiever bent en dus meer kans op spijt achteraf hebt. Mocht je medicijnen (bijv. bloedverdunners) gebruiken of allergieën hebben, vertel dit dan aan ons. Zorg dat je van te voren goed gegeten en geslapen hebt, zodat je lichaam genoeg weerstand heeft (vergis je niet: je laten tatoeëren is te vergelijken met top sport). 

Voor de minderjarige die voor het eerst “onder de naald” gaat: bedenk dat, wanneer je nog niet uitgegroeid bent, het dolfijntje na een groeistuip een heel raar staartje kan krijgen. Dit kan nog tot ± 18 jaar!! Dit is een reden voor elke zichzelf en zijn klant respecterende tatoeëerder om je te weigeren!! 

Afhankelijk van de plaats kan het echt pijn doen, probeer je te ontspannen, denk niet aan “de naald” maar aan iets leuks, maar blijf wel goed stil zitten.

Veelgestelde vragen

Hoe oud moet ik zijn voor een tattoo?
De minimum leeftijd voor een tattoo is 16 jaar.

Wat kost een tattoo?
Er zijn verschillende factoren die de prijs van een tattoo bepalen. Het ontwerp, de grootte, de kleuren, het lijnenwerk, het aantal naalden wat we nodig hebben, enz. Daarom kom je voor een prijsopgave best even langs in de studio.

Doet het pijn?
Dat hangt een beetje van de persoon en het moment af. De ene persoon is wat minder gevoelig en zal er minder last van hebben dan de andere. Bepaalde plaatsen van je lichaam zijn natuurlijk gevoeliger dan andere. In het algemeen kunnen we rustig zeggen dat de pijn meestal goed te verdragen is. Als je wat langer getatoeëerd wordt, zal het ook wat minder pijnlijk worden omdat je lichaam endorfine aanmaakt die als een natuurlijke verdoving werkt.

Is de inkt schadelijk voor mijn gezondheid?
Nee, de inkt is niet schadelijk. Er is wettelijk voorgeschreven welke bestanddelen in de inkt mogen zitten, dit wordt op regelmatige basis door de Warenwet gecontroleerd. Er zitten geen kankerverwekkende stoffen in de inkt.

Hoe lang duurt het voor mijn tattoo genezen is?
Het genezingsproces duurt zo’n 7 tot 9 dagen. Voorwaarde is wel dat je goed zorg draagt voor je tattoo door de nazorginstructies die je van ons meekrijgt goed op te volgen. Een tattoo is een kunstwerkje, daar moet je zuinig op zijn. Na 6 weken zien we je graag terug voor controle.